Je kunt tegenwoordig tientallen VR brillen kopen van verschillende merken, met afwijkende specificaties en prijzen die ver uiteen lopen. Je kunt bijvoorbeeld de nieuwe Oculus Rift kopen, met alle upgrades die je maar kunt wensen. Je kunt ook voor een bescheiden prijsje een Oculus Go kopen van vorig jaar, mis je daar iets mee? De keuze voor de beste virtual reality bril is niet voor iedereen hetzelfde, met deze 5 tips kun je snel de juiste VR bril kopen.

1. Let op je budget

Ben jij een doorgewinterde gamer die dagelijks uren doorbrengt achter de PC, of ben je een iemand die in het weekend eventjes in virtual reality wil duiken? Je kunt voor ruim 200 euro een Oculus Go kopen, je kunt ook kiezen voor een HTC Vive Pro die ruim duizend euro kost exclusief een luxe gaming PC. Als je nog geen geschikte PC of laptop hebt kun je met een standalone headset veel geld besparen, zeker als je meerdere headsets nodig hebt voor zakelijk gebruik.

2. Meer kwaliteit = minder flexibiliteit

Als we de Go, Quest en Rift S langs elkaar zetten biedt de meest luxe optie ook absoluut de beste grafische kwaliteit. Daar staat tegenover dat je altijd gekoppeld bent aan een gaming PC. Voor de beste kwaliteit moet je dus een Oculus Rift kopen, al lever je daar wel wat gebruiksgemak voor in. Zo kun je een Go of Quest eenvoudig mee op reis nemen, dat is met de Rift een stuk lastiger.

3. Bedenk hoeveel ruimte je hebt

Je hebt een compleet virtueel universum tot je beschikking zonder grenzen, toch wordt jouw loft appartement of die stand op de beurs geen centimeter groter. De zogenaamde 3DoF headsets zijn geschikt voor kleine ruimtes, je kunt er namelijk niet vrij mee bewegen. De 6DoF headsets zijn juist wel gemaakt om de ruimte te gebruiken, check dus even de vierkante meters die je ter beschikking hebt. Bij een VR bril kopen zul je als eerste het onderscheid moeten maken tussen 3DoF en 6DoF. Informeer bij de specialist naar de verschillen.

4. Check eerst de apps

Als je gaat voor kwantiteit moet je een Oculus Go kopen, daar zijn meer dan 1000 apps voor beschikbaar. Helaas zit daar veel rommel tussen, bij de Quest wordt er veel strenger gecontroleerd op kwaliteit. Dat betekent een kleinere selectie titels en doorgaans ook hogere prijzen. Voor PC headsets kun je op SteamVR controleren voor welke apparaten de apps geschikt zijn, er zijn doorgaans ook een aantal titels die exclusief verkrijgbaar zijn voor één merk of model. Als de ‘killer app’ niet op jouw favoriete VR bril verkrijgbaar is moet je goed nadenken wat voor jou echt van belang is.

5. Doe meer met een open systeem

Naast de standaard software kun je ook VR brillen kopen die je maatwerk apps laten installeren. Soms is dat eenvoudig, toch is dit lang niet altijd het geval. Wanneer je bijvoorbeeld voor zakelijk gebruik of binnen het onderwijs virtual reality brillen nodig hebt kan ‘sideloading’ van custom apps noodzakelijk zijn. Afhankelijk van het merk en type zijn er diverse opties, een VR agency kan je hierover meer vertellen. Waar een wil is, is een weg!

Met deze vijf tips wordt de beste VR bril kopen een stuk eenvoudiger. Ga altijd uit van wat je zelf met het apparaat wilt gaan doen, staar je niet blind op de technische specificaties.