apple muis

De nieuwste cryptocurrency trend is de NFT; Non Fungible Token. Non Fungible staat voor Niet Vervangbaar en een NFT is een digitaal eigendomscertificaat. Een uniek én onvervangbaar eigendomscertificaat (Token). Een NFT wordt mogelijk gemaakt door blockchain technologie. Blockchain is een soort van grootboek waarin alle informatie veilig wordt opgeslagen door deze te versleutelen met behulp van cryptografie. Door blockchain zijn alle transacties transparant en kan iedereen deze inzien, maar er kan niets aan worden gewijzigd. Deze technologie wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld Bitcoins. Toch houdt hier de vergelijking tussen Non Fungible Tokens en Coins op want Coins is een valuta, je kunt ermee betalen en ze zijn fungible ofwel vervangbaar. Zo is elke Bitcoin vervangbaar door een andere omdat ze er hetzelfde uitzien en dezelfde waarde hebben. Een NFT is uniek, onvervangbaar en je kunt er niet mee betalen. 

Non fungible token is een soort van eigendom, certificaat

NFT is een koppeling, een soort van eigendom (certificaat) op een blockchain. Het is een koppeling op blockchain tussen een account, een digitaal object en een digitale Wallet. Hierdoor ontstaat een soort van eigendomscertificaat dat wordt gekoppeld aan een digitaal object. Dat object is uniek en onvervangbaar. Met Non Fungible Token wordt eigenaarschap  gekoppeld aan unieke digitale objecten. Een van de eerste NFT projecten is CryptoKitties een spel dat is gebouwd op Ethereum Blockchain. Spelers kunnen virtuele katten verzamelen, fokken en uitwisselen. Non Fungible Tokens worden steeds populairder ook bij bedrijven. Dat komt omdat de certificaten uniek zijn en daarom waardevol. Er is maar één versie van een Non Fungible Token. Het object kan wel worden gekopieerd, maar er is maar één officiële versie van het object met die unieke code. 

Zelf een NFT creëren

Je kunt zelf een digitaal Non Fungible Token maken. Hiervoor heb je een online Wallet nodig omdat Non Fungible Tokens alleen met cryptomunten kunnen worden geplaatst, gekocht of verkocht. Je moet cryptomunten aankopen, meestal Ethereum. Een NFT is een digitaal kunstwerk en wordt gemaakt van bijvoorbeeld JPEG, MP4, of GIF bestand. Als je digitale kunstwerk af is, bied je het te koop aan op een zogeheten Marktplaats. Belangrijke Marktplaatsen voor het aanbieden van NFT’s zijn OpenSea, Rarible en Nifty Gateway. Upload jouw object en voeg de metadata (jouw gegevens) toe. Jouw gegevens worden dan crypt grafisch versleuteld naar een gecodeerde versie. Iedereen die gebruik maakt van een blockchain netwerk (Ethereum of Flow) kan het werk zien, maar niet aanpassen. Je moet voor het plaatsen of verhandelen van Non Fungible Tokens een vaste netwerkvergoeding (GAS) betalen. 

NFT kopen of verkopen

Een NFT kopen of verkopen doe je op een Non Fungible Token marktplaats. Daarvoor moet je wel een account aanmaken. Non Fungible Tokens kun je alleen kopen of verkopen met cryptocurrency. Daarvoor moet je een digitale Wallet aanschaffen en cryptomunten kopen. De NFT Marktplaatsen werken voornamelijk met de cryptomunt Ethereum. Voor Ethereum heb je een MetaMask aangedreven Wallet nodig. Ben je van plan je aankoop of verkoop te verrichten via het Solana netwerk dan is een Phantom Wallet makkelijker. Bekende Marktplaatsen voor het aanschaffen of verkopen van Non Fungible Tokens zijn OpenSea, Rarible en Nifty Gateway.