Smartphones zijn tegenwoordig het dominante mobiele apparaten. In een tijd waarin smartphones de markt domineren, zijn er verschillende modellen verkrijgbaar op Telefoon.nl met hun eigen voordelen. High-definition camera’s, meer opslagruimte en meer geheugen zijn slechts enkele van de vele functies waar we van genieten. De vraag is dan, naar welke specificaties moeten we kijken? Er komen immers altijd nieuwe modellen op de markt. Hier zijn de meest cruciale specificaties die je moet controleren voordat je een smartphone koopt.

Batterijduur

Dit is misschien wel het meest kritische aspect: een telefoon is tenslotte maar zo goed als de batterijcapaciteit. Om het naslagwerk te vergemakkelijken, meten fabrikanten gewoonlijk de batterijprestaties in miliampère-uren (mAh). Gemiddeld kan de batterijcapaciteit van smartphones beginnen bij 1700 mAh en kan oplopen tot 5000 mAh van de Asus Zenphone Max. Sommige merken geven ook aan hoeveel uur een telefoon mee kan gaan in stand-by, praten of media afspelen.

Hoeveel stroom je nodig hebt, hangt af van je levensstijl. Als je niet zwaar bent met apps en gewoon iets eenvoudigs nodig hebt, is overal tot 2000 mAh meestal genoeg voor de dag. Als jij het type bent dat regelmatig games speelt of veel apps gebruikt, dan is een telefoon met een hogere batterijcapaciteit degene die je nodig hebt.

Besturingssysteem

Of je nu de voorkeur geeft aan Android of iOS, elk besturingssysteem heeft zijn eigen voordelen.

Android geeft je meer controle over de apps die je wilt en hoe je telefooninterface werkt. Je kunt het app-opstartprogramma wijzigen, verschillende thema’s downloaden en zelfs verschillende apps installeren die niet noodzakelijk uit de Google Play Store komen.

Aan de andere kant geeft iOS je een gecentraliseerde bron voor je apps en inhoud. In tegenstelling tot Android-telefoons worden bestanden naar de iPhone geladen met iTunes in plaats van met een standaard bestandsverkenner. De iOS App Store is ook de enige aanbieder van applicaties die je iPhone zal gebruiken, waardoor het voor je gemakkelijker wordt om apps te zoeken en toe te voegen aan je bibliotheek.

Of je nu de flexibiliteit van Android of de eenvoud van Apple wilt, het is geheel aan je voorkeuren.

RAM

Het RAM-geheugen van je telefoon is cruciaal voor het multitasking-element. Van basisfuncties van het besturingssysteem tot games, elke app heeft een beetje geheugen nodig om te functioneren. Hoe meer geheugen je hebt, hoe meer apps je op je telefoon kunt draaien.

Meestal zijn telefoons met minimaal 2 GB RAM voldoende voor dagelijkse taken. Als je veel apps en games gebruikt, overweeg dan om te investeren in een telefoon met meer dan 4 GB RAM, zodat je meer applicaties tegelijkertijd kunt uitvoeren.

Schermgrootte telefoon

Smartphones worden steeds groter, net als hun schermen. Mensen die veel films kijken en games spelen, kunnen volledig gebruik maken van een phablet als de Samsung Galaxy Note 5, terwijl informele gebruikers genoegen kunnen nemen met iets kleiners voor dagelijks gebruik van sociale media en sms’en.

Het nadeel is niet alleen de noodzaak om twee handen te gebruiken om je telefoon te bedienen. Een ander ding om op te letten, is het batterijverbruik. Grote schermen vragen meer vermogen dan een kleiner scherm met vergelijkbare specificaties. Dit nadeel kan worden verholpen met een grotere batterij, dus je moet ook de stroomcapaciteit van je telefoon controleren.