Het gerucht is al jarenlang bekend. Je telefoon luistert je af om zo relevante advertenties aan je te laten zien of om de app waar je het toevallig over had voor te stellen. Veel telefoongebruikers zweren dat zij dit fenomeen al eens hebben meegemaakt. Maar klopt het gerucht wel? En heeft een telefoon wel echt afluisterapparatuur in zich zitten? Spyplaza heeft het antwoord voor je!

Advertenties

Het ene moment heb je het over je droom om naar de Malediven te gaan en twee minuten later krijg je een aantal vakantiedeals te zien. Dit zijn een van de voorbeelden die mensen zweren meegemaakt te hebben. Je telefoon zou volgens hen je afluisteren om zo dus gepersonaliseerde advertenties te laten zien. In de praktijk is de theorie niet hard te maken. Er is simpelweg geen bewijs voor een eventuele afluisterapparatuur in een telefoon. Maar hoe kan het dan?

Toeval

Het beste antwoord is gewoon toeval. Je bent vast wel bekend met het Baader-Meinhof-fenomeen. Bij dat fenomeen kom je een onderwerp of een ding continu overal tegen, simpelweg omdat je er zelf aan denkt en het dus meer opvalt in het straatbeeld of dus op je telefoon. Daarnaast zijn de meeste aanbieders van advertenties ook enorm goed geworden in het voorspellen van interesses. Op basis van je persoonlijke gegevens en je zoekgeschiedenis kan Google al veel voor je inschatten. Zelfs als je zelf geen idee hebt of je dat onderwerp ook echt leuk vind. 

Of toch niet?

In het verleden is het weldegelijk voorgekomen dat apps op je telefoon je aan het afluisteren waren. Zo was er bijvoorbeeld de ‘audio recognition’ functie op Facebook. Deze functie werkte als een ongevraagde Shazam voor je eigen Facebook status. Facebook nam de geluiden op om te herkennen naar welke muziek of film jij aan het kijken was, om dit te updaten in je profiel. Dit kreeg zo’n grote kritiek over zich heen, dat Dat Facebook het bijna direct offline heeft gehaald. Wil je zeker weten dat apps op je telefoon niet met je meeluisteren? Bekijk dan eens goed de privacy instellingen in je telefoon. Hier kun je precies zien wat je telefoon allemaal mag doen van je.