Laptops

De laptop is een apparaat wat eigenlijk niet meer is weg te denken uit het dagelijks leven. Bijna iedereen heeft er tegenwoordig een en ze worden zowel privé als in het bedrijfsleven gebruikt. Je kan het je dus bijna niet meer voorstellen maar hoe zag de wereld er nou uit voor de laptop? De laptop is in principe een draagbare computer en dit is dan ook gelijk het grootste voordeel. Bovendien is een laptop vaak ook veel kleiner en lichter dan een computer. Verder zijn de componenten in de laptop vaak hetzelfde als een computer. Het enige verschil is dat de meeste laptops ook nog een trackpad hebben.

De uitvinder van de laptop

De ontwerper van de eerste laptop was Bill Moggridge. Bill was een Brit en stond aan de basis van het concept van de laptop. Dit was niet zijn eerste ontwerp, dat was namelijk de Dynabook. Het apparaat had meer iets weg van een tablet dan een draagbare computer en werd nooit geproduceerd. Echter werd zijn eerste laptop ontwerp, de Grid Compass, wel geproduceerd. Het ontwerp was klaar in 1979 en de productie kwam in 1982 op gang. Het apparaat woog 5 kilo en kostte destijds zo ongeveer 8000 dollar. Moggridge overleed in 2012 op 69-jarige leeftijd. Hij leed aan kanker en overleed in een hospice.

Van 10 kilo naar een LCD scherm

De laptop staat ook wel bekend als een schootcomputer. Dit komt door de draagbaarheid en het feit dat hij vaak op schoot gebruikt wordt. De allereerste draagbare laptops kwamen dus rond 1980 op de markt. Ze waren alleen nog niet erg gebruiksvriendelijk mede door het gewicht. Vaak was het beeldscherm erg klein en niet groter dan een paar centimeter.  Hierna kwam de net besproken Grid Compass op de markt. Deze laptop had een iets groter scherm maar het is alsnog niet te vergelijken met de laptops van vandaag. In de jaren 80 en 90 maakte de laptop ontwikkelingen een enorme groei door. Zo konden printers worden aangesloten en werden de laptops steeds moderner.