CMYK-kleuren theorie

Je hebt morgen documenten nodig en die wil je nu af gaan drukken. Gelukkig heb je nog een gloednieuwe zwarte cartridge in huis. Dit zou toch makkelijk moeten zijn zou je denken. Helaas is dit niet het geval.

Op het moment dat je wilt gaan afdrukken geeft de printer een foutmelding. De kleureninkt dient te worden vervangen. Nu komt natuurlijk de vraag om de hoek kijken waarom je kleurencartridges nodig hebt om zwart/wit afdrukken mee te kunnen maken.

Kleuren mengen

Over het algemeen hebben consumenten geen idee wat de CMYK-kleuren theorie inhoudt. Als kind hebben we allemaal geleerd dat je met een aantal kleuren met elkaar te mengen nieuwe kleuren kan maken. Dit geldt ook voor de inkt in de printer.

De printer gebruikt CMYK om documenten af te kunnen drukken. Deze letters staan voor cyaan, magenta, geel en zwart. Hiermee is het mogelijk om een groot aantal verschillende kleuren te kunnen maken. 

Voor iedere kleur zijn er honderden verschillende tinten. Dit is ook het geval bij de kleur zwart. De inkt kan op de afgedrukte pagina dan wel puur zwart lijken, hij is dus samengesteld uit de kleuren zwart, magenta, cyaan en geel. 

De combinatie van CYMK kan in totaal ongeveer 100 miljoen diverse kleuren opleveren. Als je deze kleuren met elkaar gaat vergelijken, zijn de verschillen hiertussen heel erg klein. Ze zijn vaak niet eens zichtbaar. 

Dit geldt ook voor zwart. Ook deze kleur is er in een groot aantal verschillende tinten. Het ligt aan je merk printer en aan de instellingen hiervan welke cartridges van je printer worden ingeschakeld om een zwart/wit afdruk te kunnen maken.

Toen aan printerfabrikanten werd gevraagd waarom printers onnodig gebruik maken van kleureninkt bij het afdrukken van zwart/wit documenten was hun reactie dat dit nodig is om een mooiere tint zwart af te kunnen drukken.

Technisch kunnen ze hierin wel gelijk hebben, maar het is voor mensen met het blote oog niet mogelijk om onderscheid te kunnen maken in de verschillende tinten zwart. 

Printerinkt

CMYK-kleuren theorie

Als je een bepaald merk printer koopt, bijvoorbeeld van een van de grote merken zoals HP, Canon, Epson, Samsung of Brother, dan hoopt de fabrikant dat je ook inktcartridges van dit merk gaat kopen. 

Het probleem is vaak dat deze fabrikanten hele hoge prijzen rekenen voor de door hun verkochte cartridges. Veel mensen denken dat ze door alleen deze cartridges te gebruiken langer plezier zullen hebben van hun printer.

Dit is niet het geval. Kies je ervoor om huismerk cartridges te gebruiken dan ben je bij de aanschaf al een heel stuk voordeliger uit. En aangezien huismerk cartridges ook nog meer inkt bevatten dan die van de grote merken kan je er ook nog veel meer afdrukken mee maken.

Huismerkcartridges hebben precies dezelfde afmetingen als die van de bekende merken. Ze passen dus perfect in jouw printer. Door voor een cartridge te kiezen van dezelfde fabrikant als je printer heb je geen betere kwaliteit. Je betaalt alleen voor de merknaam.