De meeste virtual reality brillen worden niet gekocht door consumenten, maar door bedrijven voor zakelijk gebruik. Dit kunnen eenvoudige Cardboard smartphone houders zijn om uit te delen tijdens evenementen, of professionele VR headsets met diepte herkenning, speciale controllers en zelfs oogtracking. Toch draait het vooral om de content, een VR app maken kan op verschillende manieren ingevuld worden. Een VR app ontwikkelaar zal samen met de opdrachtgever rond de tafel gaan zitten om de beste aanpak te bepalen. Op deze pagina noemen we de voornaamste aandachtspunten die tijdens dit gesprek aan de orde zullen komen.

Hoe werkt een VR app maken?

Bij VR app development zijn er in feite twee onderdelen; inhoud en techniek. Hoewel de gebruikte technologie van belang is, gaat een VR app ontwikkelaar uit van de inhoud. Daaruit zullen de technische mogelijkheden en tevens beperkingen uit voortvloeien. Hier zijn de eerste aandachtspunten die aan bod zullen komen tijdens de besprekingen:

  • Doelstelling: Wat wil je met de applicatie bereiken? Denk aan het overtuigen van potentiële klanten in een showroom, of een complex onderwerp uitleggen aan een groep stakeholders. Uiteraard is het ook mogelijk om inkomsten te genereren met een VR game die mensen tegen betaling kunnen spelen.
  • Doelgroep: Dit zijn de mensen waarvoor de applicatie bedoeld is. Hierbij is het van belang om rekening te houden met de affiniteit en technische kennis van de gebruiker ten opzichte van virtual reality. Bij een VR app maken voor jonge studenten aan de universiteit zal het resultaat er compleet anders uitzien dan bij een applicatie voor senioren met dementie.
  • Budget: De kosten voor een virtual reality applicatie kunnen hoog oplopen, dit betekent niet dat ieder project enorme bedragen zal kosten. Door te werken vanuit een realistisch budget kan de VR app ontwikkelaar maximale kwaliteit leveren voor ieder budget.
  • Deadline: Wanneer een bedrijf plotseling het idee krijgt om virtual reality in te zetten als promotiemiddel kan de deadline erg krap zijn. Bij VR app development kan de doorlooptijd zeer kort zijn, in dat geval is een nauwgezette planning uiteraard van groot belang.

Opties bij VR app development

Vanuit de eerste gesprekken wordt een concept en planning opgesteld. Er zijn verschillende soorten virtual reality apps, waarvan de features elkaar kunnen overlappen. Dit zijn de meest voorkomende content types:

  1. Panorama fotografie: Dit zijn stilstaande 360 graden foto’s die in een gallery aangeboden kunnen worden, of als slideshow automatisch worden vertoond.
  2. Live video: Dit is te vergelijken met een webcam maar dan in 360 graden. Deze streaming content kan lokaal uitgevoerd worden of vanuit een andere locatie via internet.
  3. Opgenomen video: Dit zijn doorgaans videoproducties met montage, titels en muziek met als unieke kenmerk dat ze in 360 graden te bekijken zijn en optioneel ook in 3D.
  4. Computeranimatie: Voor deze animaties zijn er geen echte locaties of camera’s nodig, met computeranimatie kunnen onmogelijke situaties gevisualiseerd worden.
  5. Interactieve tour: Dit soort VR app kan worden gemaakt op basis van foto’s, een virtuele tour zonder interactie wordt meestal gefilmd met 360 camera’s.
  6. Interactieve presentatie: Er zijn enorm veel opties met interactieve presentaties, hierbij speelt de keuze voor hardware ook een belangrijke rol.
  7. Interactieve game: Een complete game is doorgaans niet in zeer korte tijd op te leveren, de kosten kunnen ook flink oplopen. Toch zijn er concepten en templates om snel een echte VR game te laten ontwikkelen. Denk naast de software ook aan bijzondere VR controllers voor een maximale impact op de doelgroep.

Neem contact op met de gespecialiseerde VR app ontwikkelaar en laat je informeren over alle mogelijkheden.